vr. dec 3rd, 2021

Zit je eenmaal in de flow van veel sporten, dan wil je ook graag weten waar je het voor doet of wat je resultaten zijn. Je wilt dus je sportprestaties gaan bijhouden. Dit kan gaan om de toenemende omvang van je biceps, een afnemende buikomvang, je personal best op de 10 km hardlopen of een sprint wattage op je racefiets te meten. Elke sport heeft zijn eigen doelen en meetwaardes. Natuurlijk kun je diverse apps downloaden, zoals Strava of Runkeeper en meten horloges van Garmin en Polar ook heel veel. Maar wil je net even meer meten en meer nauwkeurigheid, houd dan je waardes en doelen op de volgende manier bij.

Good old Excel

Excel, het spreadsheet programma van Microsoft kent bijna iedereen. En hier kan je héél veel in bijhouden, zo ook je sportprestaties. Uiteraard ga je eerst een laptop kopen. Voor Excel werkt dat wel wat prettiger dan op je smartphone. Als je al een goede computer of laptop hebt is dat natuurlijk prima. Tip: een numeriek toetsenbord is voor spreadsheets super handig om mee te werken.

Met Excel kijk je niet alleen terug, maar kijk je ook vooruit. Maak bijvoorbeeld een tijdlijn met een prognose van jouw meetwaardes. Uiteraard stel je wel haalbare doelen, maar als je dan op schema of misschien zelfs voor op schema ligt geeft dat onwijs veel voldoening. Ook is het leuk om achteraf terug te kijken in wat voor stappen je naar je doel toegewerkt hebt.

Meten is weten

Ben jij bijvoorbeeld een hardloper, dan houd je al je hardlooptijden bij in één lijst. Door vervolgens filters toe te passen zie je bijvoorbeeld hoeveel halve marathons je gelopen hebt, wat je beste tijd op de 10 km is of bereken je je gemiddelde verval van een 5 naar een 10 km op wedstrijdtempo. Uiteraard noteer je opmerkingen bij elke te registeren activiteit, zoals: weersomstandigheden, training/wedstrijd, ondergrond, schoenen, etc. Als jij je schoenen na zo’n 1000 km vervangt, zie je in het overzicht precies wanneer je weer mag gaan shoppen. Of heb je het gevoel dat het vaak regent als jij hardloopt? In Excel kun je het periodiek checken hoe vaak je nou echt in de regen traint.

Toegegeven, je moet een beetje een cijferfreak zijn om hiermee bezig te gaan, maar als je erin investeert, is het achteraf onwijs leuke data om in terug te kijken. Enige kennis van Excel is daarom wel prettig, maar de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Trouwens, stond het uitbreiden van jouw Excel kennis nog op je to do list? Dan heb je nu direct een goed doel om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *