vr. dec 3rd, 2021

 

Ik ga jullie vandaag iets vertellen over de invloed van sport. De invloed van sport is een heel breed en heel erg groot begrip. Sport heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar ook op de rest van je leven. Sport is in de levens van sommige mensen een heel groot ding. Ze passen heel vaak hun hele leven aan om alleen maar bezig te zijn met sport. Of ze het nou doen voor de kinderen, omdat ze sporten zelf leuk vinden of het volgen op de televisie. Er is namelijk voor ieder wat anders.

 

Invloed op ouders

Iedereen kent het wel, die schreeuwende ouders langs de zijlijn van het voetbalveld. Ouders van kinderen die sporten gooien vaak hun hele weekend om, zodat ze de wedstrijd kunnen zien van hun kinderen. Elke ouder wil zijn kind toch een wedstrijd zien winnen? Jij ziet ook vaak opa’s en oma’s langs de kant staan want die vinden het natuurlijk enig om hun kleinkind te zien spelen. Ook de weekdagen van ouders worden omgegooid, want die kinderen moeten natuurlijk ook trainen voor bijvoorbeeld hun hockey of handbalwedstrijden. Veel kinderen worden iedere week meestal 2x per week naar de training gebracht door hun ouders. Dat komt vaak omdat kinderen nog te jong zijn om zelf naar de training te reizen.

Als je kind getalenteerd is in een bepaalde sport komen er natuurlijk ook scouts bij de wedstrijden kijken om ze bij andere clubs naar binnen te halen. En als jouw kind gescout wordt ben jij als ouder natuurlijk supertrots en wil jij dat ze naar een betere club gaan. De betere clubs zitten vaak verder weg dan de lokale voetbal of basketbalclub. En daar komt de invloed op ouders weer terug. Omdat ze willen dat hun kind het naar zijn zin heeft en beter wil worden. Dat support je als ouder natuurlijk, maar dan moet je vaak wel ver reizen en moet je werk of andere afspraken verzetten om je kind te brengen. De invloed op de ouders is heel groot zoals je ziet, dat komt omdat iedere ouder hun kind wil zien schitteren.

 

Kinderen worden beïnvloed

Kinderen zijn snel beïnvloedbaar en dat is goed te merken. Ze worden beïnvloed door alles wat er om hun heen gebeurd zoals ouders en vriendjes en vriendinnetjes. Ook op het gebied van sport worden ze beïnvloed. Als hun ouders hen op vroege leeftijd op een bepaalde sport zetten is er een grote kans dat ze die sport voor een lange tijd blijven doen. Neem bijvoorbeeld voetbal, de meeste kinderen worden door de ouders vaak ingeschreven bij een voetbalvereniging als ze oud genoeg zijn. Soms worden ze door andere kinderen van school of in de buurt op het idee gebracht om misschien wel een andere sport te gaan doen die ze normaal gesproken nooit zouden willen beoefenen. Maar dit gebeurd een stuk minder dan dat de ouders voor hen kiezen.

De kinderen zijn vaak ook voor een bepaalde club en dat maakt niet uit of dat nou American football, basketbal of welke andere sport dan ook is. Meestal komt het door de ouders die een bepaalde sport veel volgen en natuurlijk een voorkeur hebben als het over de clubs gaat. Op school of tijdens het buitenspelen zijn er dan ook andere kinderen die voor hele andere clubs zijn en er is een kleine kans dat ze dan een ander team gaan supporten. Omdat al hun vriendjes voor een ander team zijn veranderen ze soms van gedachten, omdat ze er wel bij willen horen. Dit gebeurd heel soms bij een enkel kindje en de overige blijven voor de club die ze van jongs af aan hebben meegekregen.

Naarmate de kinderen ouder worden ga je zien dat ze een voorkeur beginnen te krijgen voor een bepaalde club. Dit begint meestal rond hun 10e, omdat ze dan wat ouder zijn en beter weten waar ze het over hebben. Ik merkte zelf ook dat ik rond die leeftijd pas echt begon met het volgen van een club en daar begint met meestal allemaal pas mee. Vanaf daar ga jij jezelf echt bezighouden met de club en clubliefde begint dan te groeien.

 

Invloed op je lichaam

Sport heeft een grote invloed op jouw lichaam of je het nou wilt of niet. Door te sporten blijf je gezond en fit. Als jij spieren traint en je ziet een verschil komen word je zelfverzekerder van jezelf en voel jij jezelf goed. En jezelf goed voelen is heel belangrijk voor je ontwikkeling, daarom is het belangrijk om altijd bezig te zijn. en dat hoeft echt niet altijd intensief sporten te zijn. Dat kan ook gewoon lekker wandelen of een stukje zwemmen betekenen. Het belangrijkste is dat jij in beweging bent en niet altijd in jouw bed ligt en een film aan het kijken bent.

 

Invloed van de stad

Ook de stad waar je woont heeft een grote invloed op jou. In de steden waar ze een profclub hebben zie je vaak dat de mensen die daar wonen die club steunen met alles wat ze hebben. daar groeien ze op in een omgeving waar iedereen voor dezelfde club is en dan worden ze daarin meegesleurd. Je ziet dat vooral gebeuren buiten de randstad, dus in het noorden of in het zuiden. In de randstad en omgeving Utrecht zie je nog wel dat er veel verschillen zijn tussen supporters van clubs. Dat komt omdat er een groot deel van de bevolking in die omgeving woont en dan zijn er veel verschillen. Persoonlijk vind ik dat best wel leuk, omdat je dan veel kan praten over de clubs en de discussie aan kan gaan. Als je in een plek woont waar veel mensen voor dezelfde club zijn heb je dat veel minder.

Er is ook veel haat tussen sommige clubs en het grootste voorbeeld daarvan is Feyenoord tegen Ajax. Die 2 clubs en vooral de supporters hebben vaak rellen en het zijn altijd beladen wedstrijden. Dat komt omdat Rotterdam (Feyenoord) en Amsterdam (AJAX) 2 grote logistieke steden zijn en er een strijd is om welke stad nou de grootste is, en dat heeft invloed op de haat die supporters hebben op elkaar.

Supporters Invloed

De invloed van supporters op de sport is heel groot. Supporters kunnen wedstrijden veranderen en een club groot maken. Supporters geven hun hele leven meestal voor een club en hun hele leven gaat over de sport die zij leuk vinden. Supporter zijn heb je in verschillende mate. Je hebt de supporters die de club alleen op tv bekijken tot aan de mensen die meegaan naar alle wedstrijden. Vaak heeft een club een supportersvereniging en die regelen het vervoer naar de wedstrijden etc. Die groep wordt meestal de harde kern genoemd en die hebben heel veel invloed op wedstrijden. Zij zingen clubliederen, komen met vuurwerk en spandoeken het stadion in en maken van elke wedstrijd weer een groot spektakel. Alleen door corona kan dat natuurlijk allemaal niet meer en is de supporters invloed de komende maanden en misschien wel jaren veel minder tijdens wedstrijden.

By admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *