vr. dec 3rd, 2021
Gezondheidsvoordelen cacao

Wij Nederlanders zijn gek op chocola. Wij eten per persoon ongeveer 4,5 kilogram per jaar. En dat is ook niet zo goed door de uniek lekkere smaak. Maar de meeste mensen weten niet wat de waarde is van het belangrijkste ingrediënt, namelijk cacao. Cacao zorgt niet alleen voor de unieke smaak, maar het biedt ook nog eens veel verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Chocola is dus niet per definitie ongezond. Als er meer dan 70% cacao in zit, is het gezond. Uiteraard moet het wel in de juiste maten gegeten worden. In dit artikel hebben we een paar van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van cacao voor je op een rijtje gezet. 

Een goed humeur

Ben jij een vrouw, en heb je opeens zin in chocola tijdens de menstruatie? Dat is niet zo gek. Cacao heeft namelijk invloed op neurotransmitters en hormonen. Als je chocola eet neemt de productie van endorfine in je lichaam toe. Dit is het stofje dat in de hersenen vrijkomt en je een euforisch gevoel geeft. Daarnaast is cacao een bron van tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur die wordt omgezet in serotonine. Serotonine is de neurotransmitter van geluk waardoor je een goed humeur krijgt. Daarnaast zit er ook magnesium in cacao. Magnesium is een belangrijk mineraal voor de hersenen. Het is stressverlagend en het zorgt ervoor dat je beter slaapt. Dit komt doordat de het stofje cortisol onderdrukt wordt. Cortisol is het stresshormoon dat vrijkomt bij een stress- of angstprikkel. 

Verbeterde bloedtoevoer naar je brein

Naast een goed humeur is het bewezen dat cacao de bloedtoevoer naar je hersenen verbetert. Dit geldt voor alle leeftijden. Het heeft een positief effect op je concentratievermogen, geheugen en reactietijd. Uit onderzoek van Harvard blijkt dat de bloedtoevoer voor 2 á 3 uur wordt verhoogd na het drinken van 2 glazen warme chocolademelk. De resultaten uit het onderzoek (een snelheidstest van het werkgeheugen) waren 30% hoger dan mensen die geen chocola melk hadden gedronken. 

Cacao houdt je jong

Misschien had je deze niet verwacht, maar het is echt zo; cacao houdt je jong. Vrije radicalen worden door de antioxidanten in chocola geneutraliseerd. Veroudering wordt hierdoor tegengegaan. Dit is vooral te merken aan je huid en hersenen. Ons brein gebruikt ongeveer 20% van de zuurstof die ons lichaam opneemt. Hierdoor zijn de hersenen vatbaar voor vrije radicalen. Vrije radicalen zijn bijproducten in het lichaam die instabiel zijn. Deze veroorzaken bijvoorbeeld ouderdomsvlekjes en zonschade op de huid. Het zijn bijproducten van verbinding in de cellen. Dit vindt ook plaats in de hersenen. De antioxidanten beschermen de hersencellen tegen veroudering. 

 

By seo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *